Archive for 2010

Banjir & Jalan-jalan

Assalamualaikum

Semoga banjir di Kedah, Perlis dan Kelantan semakin surut. UUM tidak terkecuali daripada banjir tersebut. Seingat aku, ketika aku semester satu degree dulu, UUM juga banjir. Namun, aku tiada kerana sengaja tidak datang untuk mengelak dari minggu orientasi. Malas mahu bersesi orientasi untuk batch yang tidak ramai. Batch banjir. Rata2 bekas pelajar diploma yang diterima masuk untuk bulan Disember pada masa tu. Tak sangka pula banjir...huhu..kali ni, banjir lagi. Last semester insyaAllah untuk pengajianku kali ni. Seolah2nya ucapan selamat datang dan selamat meninggalkan UUM daripada 'banjir'. Terima kasih banjir. Aku tahu ada hikmahnya. Hikmahnya, aku jalan-jalan di KeheL.hahaha...adui..tiada pilihan. Flight AK5152 dari KL-Alor Star terpaksa dibatalkan kerana banjir dan airport ditutup di Kepala Batas, Kedah. Akhirnya, pilihan yang diberi oleh officer Airasia adalah samada tukar haluan ke Langkawi atau Penang. Aku pilih Penang, tapi tarikhnya juga kutukar ke tarikh lain memandangkan kuliahku juga dibatalkan. waa..banjir..hikmah la tuu...kalau tidak masakan aku boleh jalan-jalan di KeheL ni dan bertemu dengan rakan lama.

Thanks Masni, sebab tumpangkan aku di rumah sewamu..hehhe..Lokasi jalan-jalan tidak lain dan tidak bukan, Jalan TAR dan Sogo..huhu..balik2 lokasi tu..macam tiada tempat lain. Shopping??? Oh tidak...Sekadar mencuci mata melihat2 barang jualan dan membantu jurujual bercakap lebih..hahaha..bacat jurujual..ditanya banyak oleh customer yang ini, akhirnya customer tak jadi beli..yeah..customer is always right! Cuma beberapa blous yang sempat disambar..tapi bila balik rumah, saiz yang salah..huhu..esok terpaksa balik lagi ke kedai tersebut dan menukar saiz..haduih..penat!


Ok. Sekian...(hahahaha..ayat malas mau buat penutup..apa punya posting laaaa)
Sunday, 7 November 2010
Posted by AnakBulan

Aktiviti Cuti

Assalamualaikum

hmmm..aktiviti cuti? waaa..hebat kali ni...kerana aku menjadi penjaga rumah dan 'fattaranak' (bahasa Bugis)=penjaga adik2..ya begitula..ok la jugak kan..berehat2 d rumah, tapi terasa agak sunyi sebab bapa n makcik tiada d rumah. Semoga mereka selamat pergi dan pulang dari menunaikan ibadah haji..kisah lainnya, aku jadi pengganti bapa untuk sementara mengajar anak2 jiran mengaji quran.hehe...aku suka pegang rotan! hahaha..yang pasti, ada gak yang meleleh mata budak2 tu aku kerjakan sebab takut n mungkin juga boring aku mengajar..heheh....semuanya untuk kebaikan, bukan mahu merotan suka2..tapi, mahu mereka tumpu perhatian..tapi, entahla..aku suka tengok budak2 tu keseraman..haha..jaahaatttnyaaa laaa....teori behavi0risme..agak menarik.

Cerita lain...haaa result exam sudah keluar. Alhamdulillah, result diluar jangka ;) blink blink blink.. insyaAllah hanya tinggal satu semester lagi dan yang pasti mesti semakin busy kerana ada tesis untuk last sem yang akan bermula pada November tahun ni..waaa hanya tinggal beberapa hari lagi ni..errrkk..berdebar2 jantungku...takut, seram, gemuruh..semuanya sudah terasa untuk menghadapi semester akhir insyaAllah..Semoga Allah memudahkan segala urusanku dan lulus. 5hb November akan pulang semula ke kampus..

Hari ni sempat lagi berjalan2 setengah hari bersama sahabat saya Lidia. Syok rasanya, kerana sudah lama tidak meredah bandar Tawau..makan ABC teler + Bakso..peeweeett.. i like..pantolannya enak ya..hahaha


ahhh..cerita makanan pulak..kelasi betulla..silala datang ke Tawau kepada yang belum merasanya. Oh ya, ari ni sempat lagi jumpa beberapa orang yang memang langsung saya tidak kenal. Kononnya rakan sekolah di Bentol dulu..ahh, budak itu kata aku sombong..wawawawawa..suka2 aja dia ya..pesanan untuk orang itu 'lain kali perkenalkan diri dulu, bagi saya ingat..insyaAllah saya ingat..otak saya bukan macam memori komputer..rupa dulu2 sudah ramai yang berubah2..jangan sergah2 bagi salam macam orang gatal bagi salam lepas tu tiba2 kata sombong"..aduuiii...huhu..




Friday, 29 October 2010
Posted by AnakBulan
Tag :

Kajianku Tesisku....???




Assalamualaikum


Salam rindu kepada blogku...rindunya..sudah lama tuannya tinggalkan. Maaf blogku, tuanmu sangat sangat sangat bz. Kena uruskan hal yang lebih utama..huhuhu..apa ka halnya aku bercakap dengan blogku ni? ah..ndak kesah laaa..haha

Alhamdulillah..segala urusan telah selesai hari ini, semester kali ini..sepanjang meninggalkan blogku untuk sementara waktu (yg agak panjang) ala2 musim panas..hehe..banyak cerita..suka, duka, pahit, manis dan sebagainya. Dari hal keluarga, kawan-kawan termasuk urusan pengajian..Syukur ya Allah diberi segala kemudahan atas segala urusanku. Ahad ini insyaAllah 10/10/10 akan ku kembali lagi ke tanah airku sempena cuti semester...harap2 yang terakhir kali cuti kali ini, kerana insyaAllah hanya berbaki 1 semester sahaja lagi untuk menghabiskan pengajianku kali ini..Selepas ini, mungkin akan berlaku transformasi hidup atau masih kekal di takuk lama..atau apa2 la yang memungkinkan segala kemungkinan menjadi kenyataan itu semua urusan Tuhanku..ku terima adanya..kerja atau menyambung pengajian lagi..insyaAllah masih dalam perancangan dan tetap merancang..tapi aura yang pasti ialah kerja + sambung pengajian..Bila sembang bab pengajian dan belajar..aku suka :) ..kerana aku rasa ia satu pengembaraan yang indah ;)


Hmmm..berkaitan tajuk posting kali ni, ya..aku letakkan sebegitu kerana ia mahu begitu..haha..apa2 la labu, suka hati i laaa..hehe..semoga proposalku kali ni diterima untuk tajuk yang aku pilih sendiri. Semuanya berkaitan minatku bab-bab web2.0 atau laman2 sosial ni...hehe..insyaAllah berkaitan Facebook..Menggunakan segala platform yang ada untuk kebaikan dakwah, mungkin ada lagi yang masih 'laggard' berkaitan benda2 alam maya ni...hakikatnya, benda2 beginilah yang digunakan sepenuhnya oleh orang muda zaman sekarang ni kan..rugi tidak terjun bersama dan meneroka bersama sambil mengutip cebisan kebaiaknnya dan menghebahkan keburukannya kepada orang lain...


Rasanya cukup sekadar ini dahulu..untuk sahabat2 lain yang ingin sembang bersama saya boleh join bersama di laman www.cahayafm.net, di laman sembangnya..setakat ni, aku suka lepak situ..hehe..sambil buat kerja. Ok cerita akan datang akan tetap diupload...rindu pada sang bulan.. (*_^)
Thursday, 7 October 2010
Posted by AnakBulan

The Power of 'Power Ranger'??

Assalamualaikum....

Kecelaruan punya tajuk..apa-apa saja la labuuu..hmmm..di hening subuh yang dingin, otak agak lambat untuk memikirkan tajuk posting yang indah-indah kali ni. Tangan pun rasa kaku kerana sudah jarang melewati blog dan mengisinya dengan maklumat terkini dari empunya blog.

Mesti ramai tertanya-tanya, apakah halnya saya meletakkan tajuk posting sebegitu rupa kan? hmmmm..apa pulaklah kaitannya dengan power ranger? hehe...sekadar tajuk..'power ranger' yang saya maksudkan ialah 'helmet'. ya, helmet! itulah power rangerku yang baru dibeli...tapi transformer=motosikal tiada la pulak...akan dibonceng oleh sahabat baikku sepanjang pengajianku kali ini..hehe..semoga pergerakan kami seperti belangkas selepas ini dengan perancangan yang berfaedah insyaAllah...

Maklumat lain apa ya?? entahlah..otak agak 'hang' kali ni...tak tau nak kongsi apa lagi..tunggu di lain waktu pulak..kalau ikutkan, sekarang ni waktu untuk mencari bahan asssignment, jurnal, etc..tapi, terlalu banyak kerja, mood masih belum tiba..lepas ni tido la..semoga esok Allah bagi ilham untuk meneruskan proses menyiapkan tugasan yang semakin banyak dan memeningkan...itu dah jadi perkara biasa..insyaAllah selesai la jugak nanti..ok..Sekian.. (*_^)
Wednesday, 28 July 2010
Posted by AnakBulan

Wow..bersarang ular!

Assalamualaikum...

Salam flora dan fauna untuk blogku..nampaknya semakin besar ular-ular ini, anaknya pun makin banyak (sudah lama tidak berupdate, membiarkan blog usang tanpa berita)..hmmmm apala tuan punya blog ni..blog sudah jadi sarang..huhu

Hampir 3 bulan tanpa berita..berita terakhir adalah memaklumkan tentang kepulanganku ke kampung halaman. Kini, saya sudah kembali pulang ke kampus. Sungguh banyak cerita dan info dari kampung halaman. Bertemu keluarga tersayang, sahabat tercinta dan jiran-jiran sekampung. Masing-masing ada ceritanya..Walaubagaimanapun, semua cerita yang baik itu jadikan sempadan dan yang buruk jadikan tauladan..

Sekembalinya ke kampus, sempat lagi membawa balik penyakit untuk menempuhi minggu permulaan semester baru..conjunctivitis..alhamdulillah..Allah bagi sakit, tandanya Allah tak lupa, Allah masih sayang :)

Banyak sangat perubahan pengurusan di kampusku kali ini. Semuanya tanpa memaklumkan kepada kami lebih awal..segala persiapan mental dan yang seumpamanya tidak ada langsung..datang-datang, terus berubah..perubahan mengejut! Kalau pensyarah sendiri tak dimaklumkan, apatah lagi kami ni yang bergelar pelajar. Antara perubahan yang tiba-tiba datang tak diundang ialah, untuk pelajar postgraduate kali ni, setahun akan jadi 3 semester.. kalau ikut kebiasaan sebelumnya, setahun hanya 2 semester sahaja..huh..perubahan besar tu, terutamanya dari segi masa pengajian. Kalau buat cepat pun, takut kualiti belajar kurang..Perubahan lain ialah, grade exam. Sebelum ni paling tinggi pun takat 'A' sahaja. Tapi kali ni dah ada 'A+'...huhu..bercelaru jadinya..ada banyak lagilah perubahan baru yang berkaitan pengurusan..entah la saya pun..apa yang pasti, kami yang bergelar pelajar ni yang jadi mangsanya!

Cerita berkaitan semester kali ni, insyaAllah kena ambik 3 subjek + 1 subjek prasayarat..semoga semuanya dipermudahkan dan sukses insyaAllah.

Cerita tambahan pulak, saya dah tukar bilik hostel. Dari tingkat 3 ke tingkat 5. wow..letih memanjat tangga! sebelum ni bilik berempat, kali ni sebilik dok berdua sahaja. Roomate pun baru, alhamdulillah dapat roomate baru yang baik.

Alamak, esok nak kena bangun awal. So, kena tido awal malam ni..nak jumpa pensyarah subjek prasyarat..huhu..ok..doakan saya dikuatkan semangat dan dipermudahkan semua urusan pengajian (^_^)

Monday, 19 July 2010
Posted by AnakBulan

Kapal Terbang Terbaring-baring

Assalamualaikum dan selamat terbang...

haha..blur ja title posting kali ni. Motifnya cuma untuk memaklumkan, saya sudah balik kampung.hehe balik kampung sempena cuti semester..persinggahan pertama ialah di rumah family abang kandung di Sandakan sebelum ke Tawau. Seperti biasa, disambut dengan makanan kegemaran, UDANG. hehe..nyam nyam..


Moral cerita: Memanglah kapal terbang terbang-baring, kalau berdiri itu roket namanya, menuju ke bulan.haha
Tuesday, 27 April 2010
Posted by AnakBulan
Tag :

Exam!

Assalamualaikum

Syahdunya bila buka blog. Sudah jarang AnakBulan mengupdate berita dirinya..Khabar yang sudah usang.huhu..padahal baru sahaja membeli Maxis broadband, masih juga ada alasan untuk tidak mengupdate blog. hmmmm...

Awal bulan 4, aku sudah bergelar pelajar 'menganggur'...seorang pelajar tanpa pekerjaan. Terpaksa minta berhenti kerja, kerana exam sudah semakin hampir. Tarikh keramat 19hb April dan 22hb April. Exam semester ke2.. Doakan saya..

Tugasan dari pensyarah yang bertimbun barulah nak dibuat dengan sepenuh hati dan penuh fokus. Sehingga kini, ada 5 lagi tugasan yang belum selesai.huhu..toooollloooonngggg :(

InsyaAllah, aktiviti memblog tidak akan mati. Seusai exam, seperti biasa..blog menjadi perantara AnakBulan dan kisah hidupnya yang tidak seberapa untuk dikongsi bersama..

Ok..setakat ini dulu..ayat berbaur serius..saya tidak suka suasana serius..huhu..tiada mood..
Thursday, 15 April 2010
Posted by AnakBulan

Menang Pingat EMAS di Seoul, Korea

Assalamualaikum...

Awal semester kali ni, Prof saya sempat menitipkan sijil kemenangan yang beliau bawa dari "Seoul International Invention Fair 2009". KAli ni menang pingat emas lagi, alhamdulillah. Kemenangan ini merupakan produk wakil Malaysia dari UUM lanjutan dari kemenangan di PECIPTA '09 tahun lepas. Terima kasih Prof. :)

Klik pada gambar untuk imej lebih besar
Friday, 5 February 2010
Posted by AnakBulan
Tag :

Banyaknya sesawang lelabah blog ni..kuikuikui

Assalamualaikum...

hehe..topik tu sengaja begitu untuk menunjukkan betapa lamanya tuan empunya blog tidak meng'update' blognya..ye ye..sayala tuu..huhu. Maaf banyak-banyak kepada sahabat yang ternanti-nanti posting terkini daripada saya. Ada ke ternanti-nanti? hehe..ada jeee..tapi tulah jawapan dan alasan yang sentiasa diberi.."maaf, saya busy buat masa sekarang. Banyak kerja dan assignment"

Sebenarnya kalau diikutkan bermula dari pulang bercuti ke kampung sepanjang cuti mid sem sampailah sekembalinya ke kampus ni, dah banyak bahan dikumpulkan yang ingin dimuatnaik dan diceritakan ke dalam blog ni. Namun disebabkan kekangan masa maka tidak ada yang berjaya diupload kan..sedih gak.. :(

Hari ni saya berada di ofis research, jadi dah alang-alang ni, mungkin sedikit cerita kemaafan kerana kebersarangan blog ini..hehe, betul ke ayat? maaf kalau salah tolong betulkan..yaaakk, sungguh banyak kesalahan bahasa saya..hehe

Baru-baru ni saya dan geng roomate kalau ikutkan dah 2 kali pegi berkayak. Kononnya bersempena dengan hari keluarga merangkap hari Jumaat yakni hari cuti dari kuliah dan kerja..memandangkan semua tengah lapang, jadi berkayaklah kami..dan semester ini juga bermulanya pertandingan tabung menabung untuk saya dan roomate.hehe..menabung syiling. Setiap hujung bulan, pukul 11.00 malam adalah waktu yang dijanjikan untuk mengira hasil tabung masing-masing. Untuk bulan Januari ni, hehe pemenangnya ialah ehem ehem dengan hasil tabungan sebanyak RM41.86. fuuuhh..jenuh tau nak kumpul syiling sebanyak tu..tahniah untuk diri saya. Bulan Februari ni tak tau plak siapa lagi pemenangnya..hehe..

Bersama-sama ini disertakan foto berkayak hari keluarga kami se'roomate' dan hasil menabung syiling bulan Januari...



Sekian, untuk kali ni, insyaAllah nantikan posting seterusnya.. :)
Posted by AnakBulan
Tag :

Siapa AnakBulan?

My Photo
Insan biasa sahaja. Masih bertatih atas dunia utk mengenal yang Esa. Blog ini kembara saya. Cinta kasih saya untuk semua hamba Allah.

My Facebook

Popular Post

Visitors

Labels

Pages

Powered by Blogger.

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)

Sahabat AnakBulan

Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!

- Copyright © Rinduku Pada Sang Bulan -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -