Archive for 2009

Hospital Hello Kitty

wah wah...posting sebelum ni berkaitan bilik hotel tema Hello Kitty. Ni baru je dapat maklumat terbaru dari sahabat saya, kalamHijau...thanks kalamHijau. Kali ni pasal hospital bertemakan Hello Kitty plak. Teringin nak tahu, akhirnya pakcik Google memberi jawapan.

Hospital ni ada di Taiwan (balik-balik kat Taiwan), kononnya untuk terapi khas untuk ibu bersalin.. terapi ek?? Mari kita lihat sejauh mana suasana Hello Kitty tersebut menjadi terapi untuk ibu bersalin..











p/s: Macam mana pula kalau ibu bersalin tu alah dengan pink je memanjang?..huhu..maafla doktor, kalau sayalah, saya nak Tweety..terapi gak tu.hehe..


Sumber : http://bbs.chinadaily.com.cn , http://robotlot.wordpress.com


Monday, 16 November 2009
Posted by AnakBulan
Tag :

Siapa Peminat Hello Kitty??

hehe..pink je rasanya..oops! saya bukan peminat si Hello Kitty ye.jangan salah sangka pulak..tak main la pink ni.hehe..setahu saya, Ogy sahabat baik saya ialah salah seorang peminat Hello Kitty. kan Ogy?? haha..

Macam biasa, hasil carian dengan enjin pencari, terjumpa jugak serba pink. Setahu saya, ramai jugak perempuan yang fanatik dengan color pink ni, termasuklah Hello Kitty ni..ehem ehem..maaf laaa, saya ni peminat Tweety si burung bijak..haha..apa2 la..mari saksikan pemandangan dan suasana gambar-gambar serba pink tersebut, di salah sebuah hotel di Taiwan.
















P/s: huhu.Pening kan tengok pink ni? hehe

Sumber: http://photoscollections.blogspot.com
Posted by AnakBulan
Tag :

Rekabentuk Rumah Yang Pelik di Dunia

Sambil-sambil melayari beberapa website, maka terjumpalah antara benda-benda pelik di dunia iaitu rekabentuk rumah yang jarang dilihat, mungkin juga tidak pernah kita lihat...agak menarik..rasanya macam nak je bina rumah macam tu nanti..arkitek, tolong yaaa..hehe..jom kita tengok rumah-rumah pelik tersebut;



Comey-comey kan?? hehe..tapi, ada gak la yang memang tahap pelik smpai tiada unsur kecomelannya..huhu..

Friday, 13 November 2009
Posted by AnakBulan
Tag :

DIA insan paling Istimewa

Orang yang paling istimewa yang dimaksudkan ialah ayahku yang sangat tabah dan sabar dengan karenahku sepanjang membesarkan dan mendidikku.. Bagiku dialah antara insan yang amat berharga dalam hidupku, terutama selepas pemergian ibu pergi menyahut panggilan Illahi.


"Ya Allah rahmati dan berkati kedua ibu bapa ku dan sayangi mereka seperti mana mereka menyayangi ku selama ini"



Gambar-gambar di atas ketika membawa ayah ronda-ronda sekitar Kedah dan Perlis. hmmm best gak..di hadapan Istana Anak Bukit, Kedah dan juga pemandangan ladang tebu terbesar di Malaysia sekitar negeri Perlis dekat dengan sempadan Thailand..sempat lagi pergi ke Padang Besar tunjuk kat ayah tempat membeli belah yang hanya selangkah je nak jejak sempadan Malaysia-Thailand.

Ok..cukup untuk kali ni..sekian dahulu segala maklumat bersempena dengan hari konvo dan jalan-jalan..Sekian, terima kasih.

Posted by AnakBulan

Menang Pingat EMAS di PECIPTA '09

Seperti yang dijanjikan sebelum ini, berikut disertakan gambar-gambar penting sempena kemenangan mewakili UUM di PECIPTA '09.



Gambar pertama di atas bersama Prof. Madya Fadzilah Siraj, Kak Taniza dan juga ehem ehem..hehe.Gambar kedua pula juga bersama Prof. Madya Fadzilah Siraj selepas pengumuman pemenang..hehe..ok la..malas nak ulas..insyaAllah lepas ni, projek yang menang ni akan mewakili Malaysia pula ke pertandingan di Korea bulan Disember tahun ni. Saya tak ikut la pulak ke Korea..huhu..
Thursday, 12 November 2009
Posted by AnakBulan

Kenangan Konvokesyen 05/10/2009 - Review

Bersama-sama ini dilampirkan gambar-gambar kenangan sempena hari konvokesyen. Gambar akan dikemaskini dari semasa ke semasa. huhu..skema punya ayat..ayat rasmi..wahaha..apa-apa la labuuuu...
Dua gambar di atas bersama sahabat bernama Masni yang juga konvo bersama pada sesi yang sama tapi hari berlainan. Gambar yang ketiga bersama sahabat coursemate Master..kebetulan selepas sesi bersuka ria dengan kamera, ada diskusi assignment kelas master dan pembentangan..huhu...gambar-gambar tersebut sekadar pose bersuka ria di hadapan HEP.huhu..gambar studio bersama ayah akan diusahakan untuk dimuatnaik ke blog saya kemudian..ok..hmmm..dah 3 kali konvo..sijil--> diploma-->ijazah sarjana muda..sebenarnya macam dah tak ada perasaan.hehe..konvo kali keempat nanti insyaAllah harapnya lagi meriah dengan kehadiran ahli keluarga..maklum saja, kali ni ayah seorang sahaja yang hadir..oklah..

Konvo tidak menjanjikan apa-apa selagi ilmu yang diperolehi tidak dipraktikkan dengan sebaiknya..padaku, kualiti seorang graduan ialah seseorang yang mampu merubah keadaan persekitaran hidupnya dan juga orang-orang di sekelilingnya menjadi insan yang lebih berkualiti (duniawi dan ukhrawi) untuk impak keharmonian persekitarannya..waaaa betul ke ayat saya?? hehe..kalau salah tolong betulkan..tapi itulah pandangan peribadi saya..pesan saya untuk adik-adik yang bakal nak konvo tu, jangan terlalu manja dengan kampung halaman ye..tersirat tu maksudnya..hehe...ok..salam sejahtera wahai penghuni duniawi..sekian.
Wednesday, 11 November 2009
Posted by AnakBulan
Tag :

Wajah Baru sempena berakhirnya EXAM


Apa komen anda?? Memandangkan sudah jemu dengan template blog yang lama, maka inilah wajah baru blog saya kali ni..sempena berakhirnya exam kononnya..hehe..apa-apa pun, selamat melayari blog yang tidak seberapanya ini
Tuesday, 10 November 2009
Posted by AnakBulan
Tag :

Nyit Nyoootttt!!! Exam dah habis!

Assalamualaikum dan salam penglipur lara,

waaaaaahhh...lamanya blog ini bersarang. Semuanya kerana tuan empunya blog terlalu 'busy'. Siang bekerja, malam mentelaah pelajaran. Alhamdulillah, kelmarin 08/11/2009 merupakan hari final exam untuk 1 subjek. 2 subjek lagi, tiada final exam. Dengan berakhirnya hari kelmarin, maka berakhirlah sudah semester pertama. Tinggal menanti keputusan exam, dan baki 3 semester lagi insyaAllah. Harapnya semua lulus. huhu...akan tetapi, exam semalam sangat susah dan sangat-sangatlah berbezanya dengan suasana dan persekitaran exam semasa undergraduate dahulu..huhu..doakan kejayaanku..semoga dimudahkan semuanya..

Hmmm sembang pasal undergraduate, maaf kerana masih belum menceritakan kejadian dan peristiwa sekitar konvokesyenku pada 05/10/2009 yang lalu...serta kejayaan di PECIPTA 2009 yang menggondol emas buat UUM. InsyaAllah, masih dalam proses mengedit gambar-gambar kenangan tersebut. Ada masa dan kesempatan, review hari peristiwa tersebut akan dimuat naik ke blog ini..hehe..maaf untuk yang menanti..

Sekian dahulu untuk kali ni. Nak sambung buat kerja. Buat sahabatku nun jauh di Tawau sana, maaf cuti semester kali ni saya tidak dapat pulang kerana kekangan kerja kajian. Kepada sahabat sahabiah yang akan melangsungkan perkahwinan musim cuti sekolah nanti, doaku semoga kalian berbahagia dengan pasangan kalian dan semoga rumahtangga yang dibina diredhai Allah. Amin.




Monday, 9 November 2009
Posted by AnakBulan

Eid Mubarak!



Masih tidak terlalu lewat untuk kuucapkan Salam Aidilfitri kepada semua ahli keluarga, sanak saudara dan sahabat handai yang mengenali diri ini. Maaf Zahir Batin untuk segala kekhilafan diri ini.


Aidilfitri pada tahun ini disambut dengan penuh kesederhanaan, dengan baju raya tahun lepas dan Aidilfitri tahun ini disambut di rumah keluarga angkat di Jitra. Thanks kak Aisyah, Mak Tam, Pak Tam dan adik Auni kerana sambutan raya tahun ini agak bahagia disamping kalian. Sempat lagi pegi beraya di rumah Menteri Besar Kedah..huhu.. Kepada ahli keluarga dan sahabat handai di kampung nun jauh di Tawau sana, RINDUKU pada kalian tidak pernah sirna. Salam sayang dari perantauan!


Tak lupa ucapan tahniah kepada Siti Aminah Soga bersama pasangannya Adib, yang melangsungkan pernikahan pada 5 Syawal tahun ni. Semoga rumahtangga kalian diredhai Allah..

Selepas raya ni agak sibuk dengan kerja, assignment, persiapan konvo dan tak lupa persiapan pertandingan nanti. Doakan kejayaan team saya untuk dua projek kami (ieBase & BleuSems) di ekspo Penyelidikan dan Ciptaan Institusi Penyelidikan Tinggi Antarabangsa (PECIPTA 2009) , pada 8hb-10hb Oktober 2009, di KLCC. Kepada sesiapa yang free, jumpa kalian di booth UUM ye...
Sunday, 27 September 2009
Posted by AnakBulan

Research Assistant

Assalamualaikum dan salam pengkaji blogger...


Perit mata apabila kaca mata yang telah lama dipakai tiba-tiba pecah. Nasib baik frame tak patah. Kalau tidak, melayanglah duit lagi di masa sempit ni. Selama beberapa hari aku tidak memakai kaca mata. yaaaa rabun, bukan buta. masih boleh melihat sosok tubuh orang-orang disekelilingku. hehe..tapi, agak samar. Kesamaran itu jelas terbukti apabila aku terserempak dengan Ustaz Nizho di depan library kampus. disebabkan hanya perasan kopiah putih ustaz sahaja maka aku buat-buat tak nampak, tapi memang tak nampak. hehe nasib baik ustaz perasan aku tak pakai spek lalu berhenti seketika dan menyapaku..hehe..maaf ustaz..anak murid tak nampak..


Apa pun, setiap kejadian pasti ada hikmahnya. Sebelum aku sempat menggunakan spek yang dibaiki, rezeki datang. Rezeki rabun kot. Research Assistant (RA) atau Pembantu Penyelidik sepenuhnya. Itulah antara sesi temuduga yang aku lalui dengan tidak berspek. Walaupun aku hanya samar-samar melihat penemuduga tu, alhamdulillah, aku berjaya melaluinya dan diterima bekerja sebagai RA untuk Kajian Keberkesanan Program dan Aktiviti Di Rumah Kanak-kanak Kepada Bekas Penghuni Rumah Kanak-kanak JKMM. Kalau mengiku jangkaan, projek ni selama setahun dan respondent dipilih di beberapa buah negeri terpilih seluruh Malaysia. Ketua projek Encik Abd. Razak yang aku boleh andaikan amat prihatin. Kemudian, rezeki datang bertimpa lagi apabila aku juga dipanggil untuk menjadi RA sambilan kepada profesorku masa degree sebelum ni, Prof Madya Fadzilah Siraj. Lepas tu ditimpakan lagi rezeki dengan tawaran RA sambilan kepada Encik Abd. Razak. huhu..alhamdulillah...di masa kesempitan, rezeki datang..bersyukur tak terhingga.

1 RA tetap, 2 RA sambilan. Mulai dari hari aku bekerja, aku sudah mula merancang jadualku dengan sebaiknya, kerana 3 subjek yang aku ambil semester ini juga tidak boleh diabaikan. Semoga Allah mempermudahkan tugasku kali ni. aku sudah mula merasakan kesibukan diriku. Siang bekerja, malam study.huhu..kepada adik-adik kampus, mungkin lepas ni payah nak jumpa akak dah..kalau rajin mai la datang kolej akak..insyaallah malam akak free..sian kat hangpa..huhu


Ok lah, jap lagi nak beransur pulang. Doakan agar urusanku semua dimudahkan..syukran jazilan..



Tuesday, 8 September 2009
Posted by AnakBulan

Dikesempatan Masa Ini..

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan 1430H..


Sudah terlalu lama ruangan blog ini terbiar. Maaf dipinta kiranya ada sahabat yang sering melewati blog ini lalu bertanya terus kepadaku..huhu..maaf, saya sangat sibuk sekarang ini. Ucapan utama yang ingin dilampirkan kali ini adalah selamat menghayati bulan Ramadhan dan selamat berpuasa kepada semua sahabat. Semoga bertemu malam yang paling istimewa di bulan ini.


Tak lupa, ucapan istimewa untuk semua para pejuang agama di Permatang Pasir yang berhempas pulas meneruskan misi mengutamakan rakyat dan agama dipelihara lebih daripada konsep 1Malaysia, Tahniah diucapkan. Semoga Islam terus didaulatkan.




Hmmm, tak tau nak posting apa sebenarnya..baru sahaja selesai brainstorming dengan sahabat seangkatan yang mengambil kursus sama semester ini. Letih, kerana terlalu banyak tugasan. Semoga berkat Ramadhan akan memberi kekuatan yang luar biasa daripada bulan-bulan biasa sebelum ini..salah satu cara untuk melepaskan tension di kala ini adalah dengan berblog..blog bukan untuk glamour, tetapi sekadar untuk berkongsi minat dan pendapat dengan blogger yang lain..


Walaupun agak sibuk, tapi ruangan blog ini tetap saya pantau. terutamanya pengunjung-pengunjung blog ini. Terima kasih diucapkan kepada yang sentiasa memantau blog yang tidak seberapanya ini..


Nampaknya, sahabat-sahabtku di seberang Laut Cina Selatan sana juga sudah ramai yang mempunyai blog peribadi masing-masing. Mungkin saya kurang alert. Maaf dipinta, kerana tak sempat nak tagged link domain blog antum..insyaAllah..ada kelapangan akan saya usahakan. Tahniah untuk yang mempunyai blog, dan teruskan berblog, kerana di ruang inilah segala idea peribadi yang boleh dikongsi dan pandangan apa sahaja boleh disuarakan dan dikongsi bersama.


Nampaknya setakat ini sahaja coretan pelepas tension ku..huhu..insyaAllah ada masa, akan diusahakan menambah posting..


Hayati Ramadhan dan tigkatkan prestasi luar biasa!!


Friday, 28 August 2009
Posted by AnakBulan
Tag :

Sakit Dan Sihat

Salam kesihatan penuh kesyukuran...

Baru sahaja pulang dari jemputan majlis suaikenal adik-adik baru MARSIS. alhamdulillah, gembira melihat kesinambungan penerus mujahid mujahidah di kampus. Semoga adik-adik istiqamah, walaupun keberadaannya seolah-olah pokok semalu.

Teringat salah seorang adik junior yang baru sahaja sembuh dan pulang dari wad Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Star Kedah. Suhasman namanya. iya bah si Suhasman. Alhamdulillah sihat sudah bah dia. Walaupun pada awalnya doktor mengesahkan kebarangkalian penyakit Denggi, namun akhirnya sepupu penyakit tu juga yang disahkan oleh doktor iaitu Malaria. Menurut doktor, Denggi ni adalah disebabkan virus yang dibawa oleh nyamuk Aedes dan ubatnya masih agak sukar ditemui. Malaria pula juga disebabkan oleh nyamuk Tiruk dan membawa parasit, ia agak bahaya berbanding Denggi tapi ubatnya dah ada. Itu je la yang faham seperti yang dimaklumkan oleh doktor hari tu. Apa pun, saya cuma ingin memfokuskan 'kedegilan' adik tu. Dah dinasihatkan berehat di kolej kampus, tapi dia masih berjalan-jalan lagi. Siap jadi penceramah lagi tadi..huhu..alhamdulillah rumate dan sahabatnya yang telah diamanahkan untuk menjaga kesihatannya di kampus juga bersama tadi. Apa pun, akak doakan semoga semakin sembuh. Bersama-sama ini disertakan gambar-gambar adik yang diceritakan tadi sepanjang keberadaaanya di wad hospital. Saksikanlah 'bintang-bintang' berikut:


kat belakang tu kelambu nyamuk


Baju 'raya' di hospital semua color hijau
Thursday, 23 July 2009
Posted by AnakBulan

Siapa AnakBulan?

My Photo
Insan biasa sahaja. Masih bertatih atas dunia utk mengenal yang Esa. Blog ini kembara saya. Cinta kasih saya untuk semua hamba Allah.

My Facebook

Popular Post

Visitors

Labels

Pages

Powered by Blogger.

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)

Sahabat AnakBulan

Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!

- Copyright © Rinduku Pada Sang Bulan -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -