Archive for October 2008

Pilihan Raya Kampus...yee keee???



Semalam adalah hari Pilihan Raya Kampus (PRK). Seolah-olah bukan PRK. Tidak ada minggu kempen seperti kebiasaannya. Ramai yang terkejut dengan pembatalan kelas kerana kewujudan PRK di Sintok ini, termasuk pensyarah sendiri. “Haaaa…Election Day?!” ..Begitu antara kejutan para pelajar..


Mana tak terkejut, 2 hari sebelum mengundi baru ada yang perasan poster calon tertampal di setiap dewan penginapan. Itupun ada lagi yang tidak perasan. Aku sendiri, perasan selepas ‘flyers’ yang diedar oleh penyokong calon Cina di bawah pintu bilik..huhu..ternyata tidak sehangat sesi tahun lepas.


Padaku, semalam bukan seperti hari PRK. Tetapi seolah-olah hari pendaftaran kursus secara manual!!

“Sintok tidak sehangat kampus lain”
Thursday, 16 October 2008
Posted by AnakBulan
Tag :

Diri ini bersalah


13 Oktober 2008, 11:08:58pm


Sudah lama rasanya tidak ‘update’ blog. Terlalu sibuk dengan tugasan akhir terutama untuk pembentangan projek-projek akhir. Hari ini rasa terpanggil untuk mengisi kekosongan blog.

Cuma ingin melepaskan rasa kecewa pada diri sendiri, bukan pada orang lain. Semuanya gara-gara peristiwa semalam : Ahad, 12 Oktober 2008, 5.00pm.



Begitu tarikh, hari dan masa yang telah aku tetapkan untuk pertemuan SG (Study Group) bersama adik-adik untuk pertemuan minggu ini. Entah minggu keberapa jika mengikut takwim akademik kampus. Yang aku tahu, hanya tinggal beberapa minggu sahaja lagi untuk menghabiskan kuliah semester kali ni. Semoga dimudahkan semuanya..amin ya Rabb..



Lanjutan dari peristiwa semalam, aku menetapkan tarikh dan waktu tersebut kerana rasanya sudah sukar untuk tetapkan waktu yang sesuai diakhir-akhir semester ini. Mungkin itu sahaja yang sesuai, lagipun tiada mesej masalah yang di ‘reply’ oleh adik-adik SG ku. Aku juga sudah rindu dengan mereka. Dengan perasaan berkobar-kobar bertemu mereka, aku melalui laluan pejalan kaki lebih kurang 15-20 minit dari hostelku ke fakulti yang dijanjikan, dalam keadaan hujan lebat dan aku basah lencun kerana tidak sempat membawa payung, syukur ada fail kecil yang kujadikan alas kepala dari rintik hujan..pakaianku tetap basah.



Aku tiba di fakulti seperti dijanjikan pukul 5.07pm seingatku..dalam kepalaku, aku sudah lewat 7 minit.. Risau adik-adik lain sudah menunggu seperti kebiasaannya. Aku menjenguk di kerusi-kerusi yang ada, namun tiada satu wajah pun yang aku kenali..nampaknya, adik-adikku belum tiba lagi..tidak mengapa, aku tunggu juga...dalam keadaan kesejukan, aku gagahkan juga duduk di kerusi kosong yang tersedia di kawasan tersebut, sambil membaca bahan yang akan aku sampaikan yang juga sedikit basah kerana hujan, dengan iringan alunan nasyid dari ‘mobile’ ku..Hampir sejam aku menunggu dalam keadaan yang sejuk dek kerana pakaian yang basah lencun..boleh diperah air hujan ditudungku yang lencun..gagahkan jua..Hampir sejam, namun tiada juga kelibat yang aku nantikan. Nampaknya tiada seorang pun yang datang minggu ini..Sedih juga dan sedikit kecewa..kupujuk hatiku, aku muhasabah diri..mungkin ini silapku, bukan salah sesiapa pun. Ya Allah, lemahnya aku dalam mengorganisasikan kelompok yang kecil yang aku panggil ‘usrah’ ini...terasa bersalah pada diri dengan tanggungjawab yang telah diamanahkan..ini baru kumpulan kecil..tiba-tiba teringat kata-kata ustazku, ‘kita ini belum dikira istiqamah sekiranya kita belum bergerak kerja dengan adanya keluarga sehingga anak yang ke-4’. Maksudnya, apa jua rintangan yang datang sebagai da’ie dalam berdakwah, belum dikira dan dicop ‘istiqamah’ sehingga kita berkeluarga dan ada anak seramai EMPAT orang dalam kondisi yang tetap dengan semangat juang dengan diiringi gerak kerja yang tetap...huhu..muhasabahnya..

Pukul 5.45pm aku cuba telefon adik-adik SG ku..tidak berangkat..nombor terakhir yang kudail juga yang berjawab..


Aku: “assalamualaikum. Dapat ka tidak mesej kakak hari ni SG?”
Adik: “wsalam. Dapat kak, sudah aku forward mesej tu dengan yang lain”
Aku: “kenapa tidak ada seorang pun yang datang?”
Adik: “ait..ya kah..”
Aku: “ ok lah..tak pa”


Sedikit kecewa…yang pasti aku sudah berusaha memberitahu kepada semua adik-adik beberapa hari sebelum kejadian..Akhirnya, mesej ‘maaf’ dari mereka yang kuterima..Dengan alasan, lambat habis kelas dan ada masalah.. itu sahaja..kenapa boleh lupa menghantar mesej sebelum SG bermula?? Aku cuba bersangka baik dengan alasan tersebut.



6.00pm ,aku pulang dengan seribu satu persoalan di kepalaku..di mana silapku kali ni?? Tidak pernah berlaku seperti minggu ini..sepanjang perjalanan, aku biarkan diriku berhujan. Biar aku basah, biar aku sejuk...mungkin inilah caranya aku koreksi diri...'brainstorming'...



“Ya Allah, hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk mendaulat dan menyokong syariat-Mu, maka eratkanlah Ya Allah akan ikatannya..eratkanlah Ya Allah...”


Tuesday, 14 October 2008
Posted by AnakBulan

Dapat Kek Raya

Hari ni 5 Syawal 1429H. Ada 1 kelas je tadi.. Subjek Web. Presentation plak tu..huhu..boleh dikira dengan jari student yang datang dewan kuliah..secoet..kami 4 orang je pompuan yang datang kelas tadi..Lelaki ada 6 orang sahaja..kesian Encik Baha..hehe..ramai tak hadir kelasnya. Maklumlah, student ramai amik cuti tambahan sebab masih dalam 'mood' raya..aku ni pun balik awal sebab da beli tiket awal..kalau tak, sama gak la macam kawan-kawan lain yang tak datang..hehe..tapi, ada gak hikmahnya aku balik awal..entah-entah tadi dapat markah free sebab datang kelas..ye ke encik Baha..haha

Yang paling best tadi dapat kek raya dari adik Anggie Aulia Akbar..Thanks Anggie..hihi..kek dari Medan, Indonesia..special untukku. Adik ni satu course, junior satu sem dari aku..foreigner student dari Indonesia. Comei orangnya dan selalu meng'iya'kan kata-kataku.'iya kak'..hehe..baik kan..memang sedap ar kek dari Medan ni..special katanya..ada 3 jenis dan semestinya 3 rasa..kek gulung jam merah, kek pandan berkeju dan kek gulung berkeju..yummy..sedap banget kek nya..



Kek ini milikku




Untuk adik Anggie, akak cuma mampu membalas dengan senyuman..hehe..dengan 'buras' + serunding udang serta keropok amplang, special dari Tawau :)



Buras + Serunding Udang





Keropok Amplang





Sunday, 5 October 2008
Posted by AnakBulan

Rindu Kampung Halaman (Part 2)

Alhamdulillah..aku baru saja tiba di bilik kesayanganku di hostel kampus.benda pertama yang aku buat bila masuk je bilik ni ialah ‘on’ pc. Macam biasalah, hobiku tiap2 hari di kampus. Kalau tak ada tugasan atau keperluan penggunaan pc ni, memang aku wajibkan on tiap-tiap hari.hehe.pc inilah yang menemaniku dari aku semester 1..salah satu list aset kesayanganku kerana aku rasa pc ni dah jadi macam teman baikku.walaupun besar gedabak tak macam laptop student sekarang ni, aku masih berdesktop. Lantaklah, yang penting aku boleh buat kerjaku dengan pc ni..

Kepulanganku dari menyambut hari-hari terakhir Ramadhan dan permulaan Syawal di kampung halamanku, membawa seribu satu makna dalam hidupku. Sepanjang 11 hari bercuti di kampungku, banyak pengalaman yang aku rasa tak sama nilainya dengan syawal tahun-tahun yang lepas..seribu satu macam perasaan yang tersirat dan kupendam bila saja aku bertemu dengan ahli keluargaku dan sahabat-sahabatku. Lain macam rasanya perasaan ni, susah sangat nak explain.

Kepulanganku di bumi Tawau 23hb Sept bersamaan 23 Ramadhan lepas, disambut dengan bermacam-macam perasaan. Sahabatku yang datang menanti dan menjemputku di airport Tawau, Amirah izzati dan Amsa’ namanya..Thanks Mirah, dapat gak sahabatmu ni merasa kereta barumu.hehe. Ayahku sudah bersiap sedia di rumah menantiku dengan makanan kegemaranku. Ayam lelek dan soto ayam..tak sempat nak amik gambar makanan tu sebab excited sangat makan sampai lupa ole-ole untuk blog ni.hehe..

Apa-apa pun aku sangat bersyukur yang tak terhingga sebab dapat jumpa familiku dan sahabat-sahabatku yang lain..anak sedara dah lima orang.alhamdulillah.. raya tahun ni, banyak gak la duit raya aku dapat..haha..layak lagiii tuuu..hehe

1 Syawal, macam biasalah…hari untuk keluarga dan ziarah kubur arwah mak dan ziarah sanak saudara yang lain..salah seorang dari mereka ialah, pakcikku @ bapa saudaraku yang sedang terlantar sakit. Sedih melihat kesihatan bapa saudaraku dan tiba-tiba aku teringat dengan arwah mak yang pernah terlantar sakit. Sudah 11 tahun pemergian ibu kesayanganku. Rindu yang teramat sangat. Semoga ibuku ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Amin.. Semoga bapa saudaraku sihat selepas usaha untuk berubat..amin..






2 Syawal, hari untuk aku dan sahabat-sahabatku ziarah menziarahi…perjalanan kami bermula seawal 10 pagi dan berakhir lebih kurang 10 malam…sebanyak 4 buah kenderaan konvoi dengan memuatkan seramai 13 orang semuanya. Itulah antara sahabat-sahabatku. Itupun ada lagi yang lain yang tak dapat join kerana ada agenda masing-masing. 13 orang sahajalah yang dapat dikumpulkan pada hari tersebut..seingatku, sudah 11 tahun kami bersahabat..11 TAHUN!!!..fuuhh!!..bukan senang untuk bersahabat sehingga mencecah keangka 11 TAHUN..sampai ke hari ni..semoga persahabatan kami kekal sampai bila-bila. Aku terlalu sayang sangat dengan sahabat-sahabatku di sana..sayang sangat..

Apa yang menyedihkanku, sebelum menziarahi rumah terakhir sahabatku, sempat lagi kami berborak dari hati ke hati..pandanganku, aku rasa seolah-olah pertemuan syawal kali ni bersama mereka seolah-olah yang terakhir sebelum kami masing-masing terkeluar dari list ‘single’..sudah ada aura yang berkemungkinan ada antara sahabatku yang akan mendirikan rumahtangga pada tahun depan. Walaupun tiada khabar angin yang mengatakan demikian, tapi aku yakin..i’Allah ada dikalangan mereka yang bakal kearah itu. Auranya terlalu kuat yang dapat aku rasa..pastinya kehidupan selepas berumahtangga berbeza dengan kehidupan ‘single’..mungkin sudah susah untuk kami bertemu seperti syawal setiap tahun..selepas rumah terakhir yang kami ziarah, tiba-tiba air mataku mengalir bila saja aku memeluk sahabat-sahabatku sebelum kami bersurai dan sebelum kepulanganku pada esoknya, 3 Syawal ..sedih..tak tahu dari mana datang perasaan dukacita…erat aku peluk sahabatku..mungkin lepas ni diorang dah berpindah milik..sedih sangat-sangat..mungkin susah untuk bertemu begini selepas ini…

3 Syawal adalah hari terakhir aku berada di Tawau. Flightku pukul 9.10pm pada hari tersebut. Inilah kali pertama semua ahli keluargaku menghantarku di airport. Terharu sangat. Memandangkan semua dah berkumpul, 2 buah kenderaan konvoi menghantarku pulang. Sebelum masuk ke balai berlepas aku sempat bersalaman dengan setiap ahli keluargaku yang dimulai dengan ayahku..sedih giler..aku cium pipi kanan dan kiri ayahku..seterusnya, ibuku (mak ke-2) dan adik-adikku..sempat aku titipkan agar jaga ayahku baik-baik..risau dengan kesihatan ayahku..aku pun sayang ibuku yang juga pengganti arwah mak selepas ketiadaannya atas usaha adik-beradikku untuk menjodohkan semula ayah supaya ada yang menjaganya dan menjaga adikku..abang dan kakak iparku serta kak sepupu yang merisik..kami adik-beradik dah berpakat..alhamdulillah, dah 7 tahun usia perkahwinan ayah. Kami semua rasa bahagia dengan kehadiran ibu baru..rajin dan suka gelak..seterusnya, aku peluk abang kandungku yang sulung..aku sayang sangat abang aku ni, walaupun kadang-kadang menjengkelkanku..hehe..kucupan di pipi dan dahi untuk adiknya yang nak balik..sedih sangat..(sambil taip ni pun aku nangis lagi..sudahlah mata!)..kemudian aku peluk kakak iparku..lama gak la..air mataku makin deras..entah kenapa..aku sayang sangat kak iparku yang sorang ni. Sayang sangat .sempat lagi kak iparku bisik ke telingaku ‘kakak sayang adik kakak ni’..terharu aku dan sedih gak..ciuman di pipi dan dahiku dari kak iparku..kemudian aku salam dan cium sorang-sorang anak saudaraku 4 orang, anak abang sulungku..orang terakhir aku salam ialah kakakku, anak kedua dari adik beradikku..lama gak la..bisikannya ke telingaku ‘belajar rajin-rajin’..ciuman di pipi dan dahiku dari kakak kesayanganku yang mirip arwah mak..aku sayang sangat kakakku ni..kemudian anak saudaraku sorang dari kakakku..payah sangat nak peluk anak saudaraku ni, nangis je..aku cubit je la pipinya..lagi nangis..haha..fuuuhh..seingat aku semester pertama dan semester last ni la yang aku menangis kat airport..semester tengah-tengah tu, rilek je..haha..tapi, tak adala sampai meraung macam budak-budak..ngeh ngeh..nangis terharu dan sedih meninggalkan semua yang ada di kampung halamanku.. mungkin setahun lagi kot baru aku balik ke sabah lagi..huhu..




Itu antara titipan terakhir sebelum aku balik ke kampus dengan seribu macam perasaan di jiwaku..kesimpulannya, my family and friends (macam pelan prabayar telefon mudah alih jee)...adalah orang-orang yang penting dalam hidupku..huhu..rasanya semua orang pun macam tu..kasih sayang mereka adalah antara yang paling bermakna dalam hidupku dan pengalaman yang paling berharga dalam hidupku..yang mungkin selepas ini aku boleh jadikan bahan cerita untuk anak-anakku nanti..huhu..amin..jadi, sayangilah orang yang sepatutnya berhak disayang dan rindulah pada orang yang sepatutnya berhak untuk dirindui..jangan bazirkan perasaan untuk insan yang tak sepatutnya. Rindu dan sayang sepertimana yang dah ditetapkan syariat..itu saja untuk kali ni..Salam Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin.


Saturday, 4 October 2008
Posted by AnakBulan

Siapa AnakBulan?

My Photo
Insan biasa sahaja. Masih bertatih atas dunia utk mengenal yang Esa. Blog ini kembara saya. Cinta kasih saya untuk semua hamba Allah.

My Facebook

Popular Post

Visitors

Labels

Pages

Powered by Blogger.

Camly - A Responsive Blogger Theme, Lets Take your blog to the next level.

This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself.


This is an example of a Optin Form, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. Find out more...


Following are the some of the Advantages of Opt-in Form :-

  • Easy to Setup and use.
  • It Can Generate more email subscribers.
  • It’s beautiful on every screen size (try resizing your browser!)

Sahabat AnakBulan

Subscribe Via Email

Subscribe to our newsletter to get the latest updates to your inbox. ;-)

Your email address is safe with us!

- Copyright © Rinduku Pada Sang Bulan -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -